Pire Alerjik Dermatiti
Pire alerjik dermatiti kedilerde çok yaygındır. Aslında, bu evcil hayvanlarda teşhis edilen en yaygın deri hastalığıdır. Alerjik dermatit genellikle genç kedilerde (bir yıldan az ve beş yaşına kadar) gelişir, ancak her yaşta da görülebilir.
Pire alerjik dermatiti bir hipersensitivite durumudur ve pirenin salyasında bulunan, konakçıyı ısırdığı sırada konakçının vücuduna verdiği antijenler tarafından tetiklenir. Pire salyasında bulunan antijenler polipeptidtirler. Köpek ve kediler bu antijenlere bireysel olarak farklı yanıt verirler.
Erişkin pireler konakçı üzerinde yumurtalarını bırakır, çevreye düşen yumurtalardan çıkan larva, dışkı artıkları ile beslenerek larva pupa ve erişkin safhasına geçer. Pupa formu ortam koşullarının uygun olmaması halinde, uygun koşullar sağlanıncaya kadar, 1 yıl boyunca kozada bekleyebilir, ki bu durum pire sorununun çözümlenmesi konusunda önemli bir engeldir. Yumurtadan larva ve pupaya geçiş juvenil hormon tarafından kontrol edilir. Pireler kan emebilecekleri uygun bir konakçı buluncaya kadar, yaklaşık 2 hafta yaşamlarını sürdürebilirler. Konakçıda 100 gün yaşayabilen pireler, konakçıyı terk ettikten sonra ancak 2-4 gün yaşayabilirler.
Pire alerjik dermatiti genellikle şiddetli bir kaşıntıya neden olur. Haftada bir veya iki pire ısırığı kaşıntıya neden olabileceği gibi, pire kontrolü uygulanmasından sonra bile semptomlar genellikle devam eder. Kediler özellikle bazen nörodermatit adı verilen, pire alerjisinin bir sonucu olarak ortaya çıkan anksiyete ile ilgili davranışsal bir problemden muzdarip olurlar.
Çoğu kedi sahibi sık ve şiddetli kaşıntı, tüy dökülmesi ve derideki kabuklanmayı fark eder. Çoğu zaman vücudun arka bölgesi baş bölgesinden daha fazla etkilenir, ancak pirelere karşı alerjik durumdaki kedilerin vücudunun herhangi bir yerinde lezyonlar görülebilir.
Pireye karşı hipersensitivite göstermeyen hayvanlar aşırı yalanmadıkları için üzerlerinde her zaman pire görülebilir buna karşın alerjik hayvanlar sürekli ve obsesif biçimde yalanarak üzerlerindeki pireleri çevreye yaydıkları için pireler oldukça az görülebilir veya hiç görülemeyebilir.
Kedinizin üzerinde pire ve pire dışkılarını görmek için bir tarak kullanmak yardımcı olacaktır. Pire görülemiyorsa, akarlar veya bakteriyel deri hastalıkları için deri testleri de önerilebilir. Bazen en iyi teşhis metodu pireler ile mücadele tedavisidir.
Özellikle yaz dönemlerinde, pire ile mücadelede düzenli olarak ilaçlaması yapılması veteriner hekimler tarafından önerilmektedir.