Kedi Irkları
1.Abyssinian
Abyssinian türü oldukça zekidir, kuvvetli algılara sahiptir ve kolayeğitilir.Yetenekli,kendisine sürekli meşgul olacak bir şeyler bulabilen uyanık canı isteyince sokulan sevgi dolu bir kedidir.
Üçgen yapıya sahip kafası yumuşak hatlara sahiptir. Burun daha çok çukur görünüm verir kulaklarının uçları dik ve sivridir
Karakteristik özelliklerinden biri gözlerinin altına kalem çekilmiş gibi duran çizgilerdir.Parlak ve büyük gözleri vardır. Kaslı ve orta büyüklükte bir bedene sahiptir.
İnce ve narin kemikli bacaklıdırlar
Ön bacakları arka bacaklarına göre biraz daha uzundur.
Ayakları küçük, ovaldir.
Kalın ve uzun bir kuyruğa sahiptirler. Tüyleri kısa, ince telli ve orta uzunluktadır.
Dokunulduğunda hoş bir duygu uyandırır tüyleri oldukça yoğundur. Gözler altın rengi veya yeşildir. Kuyruk uçları ise kedinin üzerindeki en koyu renkten daima bir ton daha koyu olur.
Tüyleri yanık kahverengi,kızıl,mavi olabilir bazen koyu renk bantlar da görülebilir. Yanık kahve tonlardaki tüylerde bantlar siyah veya koyu kahverengi olabilir.Tüyleri kızıl renk olankedilerde,çikolata rengi kızılla birleşir.
Bejimsi renklilerde açıklı koyulu pembemsi bantları vardır.
Mavi tüylerde ise açık gri-mavi ve arduaz grisi, fildişi rengi iç tüylerin üstünde değişik tonlarda yayılır. Her dört renkte de iç tüyler açık renkli ve parlak olurlar.
Çok sık olmayan aralıklarla tırnak kesimi ve üzenli olarak tüylerinin fırçalanması bu türün bakımı için yeterlidir.
2.American Keuda
Son derece hareketli ve atletiktir. Kıvrak hareketleri vardır, suda yüzmeyi sever ve oynamaktanhoşlanır.Zekâ seviyesi yüksektir.Yakın zamanda bir ırk olarak kabul edilmesine karşın uzun zamandırTeksasçevresindeki çiftliklerde yaşamını sürdürmekteydi.
Yumuşak hatlara sahip Keudaların kafaları vücutlarıyla orantılıdır ve standart yüz hatlarına sahiptirler.Uçlarıyuvarlak olan kulakları orta büyüklüktedir
Gözleri badem şeklindedir.Tüyleri kısa yumuşa vedüzgündür.Kuyruğu vücuduyla orantılıdır.Esnek yapılı derisi vardır karnında ve dirseklerinde derisi kıvrımlar yapar. Bu kıvrımlar yazın ısı ayarlanmasında yardımcı olur ve atletiklik kazandırır ve saldırılardan kaçmasına yardımcı olur.Bacak hareketlerini rahatlattığındanKeuda bir çita gibi koşabilir.
Keudalar özel bir bakıma ihtiyaç duymazlar standart fırçalama yeterlidir.
3.Ankara Kedisi
Avrupa’da “Angora” olarak tanınan Ankara kedileri uzun tüylü kedilerin atası olarak kabul edilir ve İran kedisi ile karıştırılır adını aldığı anavatanında üretilir ve saf Türkkedisidir.Ankara kedisi sahibine karşı son derece ilgili ve sevecendir o’nu her yerde takip eder.Evine ve sahibine oldukça düşkün olan bu tür enerjik,oyuncu,zeki ve meraklı olurlar. İnsanlara karşı oldukça yakın ve uyumludurlar. Oyunculuk özelliklerinin yanı sıra araştırmacılıklarıda bir hayli yüksektir.
Kendilerine has eğlence anlayışları vardır mobilyaların üzerinde gezer,ipliklerin arasında yuvarlanır veya bir şeyler kovalarlar ve genellikle akıllarına koyduklarını yaparlar. Ankara kedisi sahipleri kedileriyle eğlenceli vakit geçirebilir
Orta büyüklükteki kafaları keskin hatlara sahiptir.Burunlarıuzun ve üçgenimsi yapıdadır.Dik kulakları birbirlerine yakın olarak başın üst tarafında yer alır. Kulak uçları dik ve tüylüdür
Göz bebekleri dikey dikey bir badem şeklindedir,gözleri iri ve yuvarlaktır.Genellikle mavi göz rengine sahip bu kedilerin gözleri kehribar sarı, yeşil-sarı tonları ve sarı-mavi göz gibi iki farklı renkte olabilir.
Harekeleri son derece zarif olan bu kedilerin uzun ve kaslı bir vücut yapısı vardır.
Tüyleri ipeksi ve beyaz yapıdadır. Oldukça sık olan bu tüyler tek tabakadan oluşur, aynı şekilde kuyrukları da bol tüylüdür, kuyruk tüyleri kabarık ve uzundur.
Ankara kedisinin uzun ve ipeksitüylerini sık sık taramak gerekmektedir.Eğer taranma aksatılırsa açılması zorlu kıtık problemi ortaya çıkabilir.
Ankara kedilerinin kendilerine has bir yürüyüş şekli vardır. Yürürken kuyruklarını sırtlarına doğru yatay biçimde kıvrık halde tutarlar.
Ankara kedilerinin en kalıtsal özelliği ise sağırlıktır, fakat bazı Ankara kedilerinde görülmeyebilir.
4.Bengal
Bengal kedilerinin oyunculukları ve suyu sevmeleri tamamen kendilerine has bir özelliktir.Usluve kararlı bir karaktere sahip bu kediler atılan objeleri geri getirmeyi sever. Şefkatli aynı zamanda dışa dönük bir kedidir.
Kafası vücuduna oranla biraz uzun ve küçük görünür.
Yuvarlak hatlarıyla yayvan ve hafif üçgenimsi bir kafası vardır.İribadem biçimli gözleri birbirindenayrıktır.Kulakları ufak, kısa olup uçları yuvarlaktır ve genişleyerek kafaya oturur.Yüksek elmacık kemikleri ve geniş bir burnuvardır.Gelişmiş kasları ve bedeni bu kedinin en dikkat çeken noktalarıdır.
Kemikleri kalın ve iri bir kedidir ancak ondan büyük evcil kediler mevcuttur. Orta uzunluktaki bacakları kaslıdır ve ince değillerdir,arka bacakları ön bacaklarına göre uzundur. Patileri yuvarlak ve iridir.
Kalın kuyruğu,orta uzunlukta ve orta genişliktedir,kuyruk uç tarafa doğru incelir.
Yavrularının tüyleri daha uzun bu kedilerin tüyleri ileride kısa ve orta uzunlukta olur. Tüy yapısı kalın, zengin ve yumuşaktır.
Orta uzunluktaki tüyleri her gün bakım gerektirir. En iyi bakım nazik fırça darbeleriyle ve yumuşak bir fırça kullanılarak yapılır.
5.Birman
Son derece edepli,enerjik,canlı veduygusaldırlar.Bu ırkın yüz ifadesi ve gözleri oldukça dikkat çekicidir bu özellikleri onu diğer kedilerden ayırır.
Orta uzunlukta yuvarlak uçları olan kulakları vardır kulakları kafayla birleşme noktasında genişler ve birbirlerine uzaktırlar.Yuvarlak,genişve güçlü bir kafa yapısıvardır,yanakları dolgundur,yuvarlakburnu ve iyi gelişmiş bir çeneye sahiptirler.
Yuvarlak gözlerinin dış kenarları hafifçe yukarı kalkıktır.Uzun bedeni iyi gelişmiştir.Bacakları orta uzunluktadır ve kalındır.Geniş ve yuvarlak patileri vardır.Kuyruğu bedeniyle orantılı ve orta uzunluktadır.
Uzun tüyleri ipeksi dokudadır. Boynunun etrafında yakaya benzer uzun tüyler vardır.Karınbölgesindeki tüyleri hafifçe dalgalıdır.
Uzun tüylü bu kediye düzenli olarak bakım yapılması gerekmektedir.
6.Bombay
Bombaylar; İlk olarak 1970’lerde ortaya çıkmış Burmese ve American Shorthair’inkarışımından oluşmuş melez bir ırktır.
1976 yılında ırk olarak kabul edilerek kayıtlara geçen Bombaylar; parlak kışkırtıcı tüyleri nedeniyle Melanistik Afrika leoparına benzetilmiş ve bu isimle anılmıştır.
Gözlerinin parlaklığı Bombay’ı diğer ırklardan ayıran dikkat çekici bir özelliktir.
Sessiz ve içine kapanık gözükür ancak ev ortamına karşı ilgisi yüksektir,sevgisini çok göstermez.
Bombaylar yassı bir kafatası,yuvarlak gözler ve yuvarlak yapılı ağza sahiptir. Küçük ve keskin hatlara sahip burunları siyah renkleri nedeniyle çok dikkat çekmez.
Orta boyutlarda bedene sahiptirler, gelişmiş kas yapıları beden yapıları sebebiyle pek göze çarpmaz, Yuvarlak patileri, bacakları, düz kuyruğu ve sateni andıran kısa parlak tüyleriyle Bombaylar kusursuz bir vücuda sahiptir.
Haftada bir yıkanmalı ve fırçalanmalıdır.
7.Californian Spangled
Kürkleri sebebiyle avlanan benekli vahşi kedilerin nesillerinin devamını sağlamak için başlatılan proje kapsamında ortaya çıkmıştır.Mısırkedileri ile tropikal Güney Afrika kedileri gibi tüylerinin güzelliğiyle öne çıkan altı değişik ırkın çiftleşmesiyle ortayaçıkmışlardır.Melez bir ırk olan bu türün çok kıymetli görüle tüyleri vardır.
Diğer kedi türlerinden daha zeki olan bu tür,Oldukça anlayışlı ve duyarlıdır ayrıca oyunculukları ve atletik yapılarıyla da dikkat çekerler.
Güçlü keskin bakışları,heykel gibi duruşları ile dikkat çekerler.Çene kemikleri dolgundur,güçlü ve iyi gelişmiş ağızları vardır bunlar asi bakan gözlerle birleşince ortaya soğuk bir kedi çıkar. Orta boy kulaklarının uçları yuvarlakyapıdadır,kulakları geniştir.
Gözleri badem biçimlidir, iri ve açık renktedirler.Yüzlerinin ön kısmı kubbeyi andırır.Uzun,ince bir yapıları vardır ve orta boylarda bir bedene sahiptirler.İyi birer avcı oldukları için gelişmiş kaslı bacakları vardır.Ön bacakları,arka bacaklarına kıyasla daha gelişmiştir.
Kuyrukları kalın,dolgun ayrıca uzundur.Kadifeyi andıran tüyleri karın kısmında ve kuyrukta biraz uzundur geri kalan bölümde kısadır.
Tüylerinin sağlıklı olması için, düzenli aralıklarla ve nazik dokunuşlarla fırçalanmalıdır.
8.Chinchilla
Chinchilla ırkı çoğunlukla sakin ve uysallığıyla bilinen kedilerdir.Melodik,yumuşak ses tonları vardır. Sevgilerini belli ederler,ilgigörmekten hoşlanırlar ve sahiplerine karşı büyük bir sevgibeslerler.Hassas,kırılgan ve naif görünseler de son derece sağlıklı ve dayanıklıdırlar
Şans buldukça ağaca tırmanmak gibi aktivitelerden mutluolurlar,Evde yaşamayı tercih ettikleri için her türlü eve rahatça alışabilirler.
Bu tür çoğu zaman bakımlarına vakit ayırabilecek zamanı olan orta yaşlı çiftler tarafından tercih edilir.
Chinchilla’lar Persian ırkının temel özelliklerini taşırlar.Dünya çapında kabul görmüş kedi cemiyetlerinden henüz onaylanmamasından dolayı yapısal özellikleri yetiştiricilere göredeğişmektedir.Vücut yapısı atalarına göre daha küçüktür.Bazı yetiştiriciler bu türün burun kemiğinin daha uzun ve yüzünün daha çıkıntılı olması gerektiğini savunur.Bu fikri benimseyen yetiştiriciler tarafından üretilen kedilerin daha sevimli ve sağlıklı yüz hatları vardır.Göz renkleri zümrüt yeşili ya da mavi-yeşil renkte ve koyu siyah sürmeli olabilir.Burunlarının ortasında siyah çizgi vardır ve burun kırmızı renklidir, patilerinin altı siyah renktir.
Bu ırkın, her gün en az 15 dakika fırçalanması gerekir,eğer bakım aksatılırsa tüyleridüğümlenir.Bakım sırasında düğümlenmesi daha kolay olan kol altı,göbek bölgesi ve kuyruk altlarına daha fazla özen gösterilmesi gerekmektedir.Fırçalama işlemi aksatılır ve tüyler düğümlenmeye başlarsa ilerleyen zamanlarda kürkü tamamen tıraş ettirmek gerekebilir. Tıraş etme işlemi için kedinin genel anesteziye sokulması gerekebilir.Bahar aylarında kışlık tüylerini döken bu kedilerin tüyleri alerjisi olan insanlar için problem yaratabilir.Fırçalama işlemi ölü tüylerin sayısını azaltacak olsada yinede her zaman tüy dökme problemi olacaktır.
9.Cornish Rex
En seyrek tüylü kedi ırkı olanRex’ler 1950 yılında İngiltere’de karnavallarda ortaya çıkmışlardır.Kıvırcıktüyleriyle farklı bir yapıya sahip olan bu ırkın kedileri Almanya, Oregon ve İngiltere’de farklılıkgösterir.Almanya’daki Rex’lerintüy yapısı aha sıkı ve serttir.
Akrobatik hareketleri olanCorbish Rex’ler oyuncu vetezcanlı karaktere sahiptirler. Yalnız kalmayı sevmeyen bu kediler diğer kedi ve köpeklerle iyi anlaşırlar.Dostluk kurmakta sorun yaşamazlar ayrıca eve olmayı da severler.Sahiplerineilgilerini gösterirler.Akılcı,pratikve sportmendirler. Rex’lerpirzolave kuzu etinden hoşlanırlar ancak sadece bunlarla beslenen kedilerde uyuşukluk ve hantallık ortaya çıkar.
Kıvırcık tüyleri hariç geri kalan özellikleri Devon Rex ırkı ile benzerlik gösterir ayrıca Almanya’da yaşayan Cornish Rex’lerde bu benzerlikler daha fazladır.
Orta büyüklükte bedenleri vardır. 2.5 kg ile 4,5 kg arasında ağırlıkları olur.Kafa yapıları yumurtayıandırır.Dörtgen biçimli burunları dikkat çeker.Gözleri orta büyüklükte ve oval şekillidir.Bıyık boylarıkısadır.Başının üstünde üçgen şeklinde büyük ve dik kulakları olan bu kedilerin kulak içlerinde de tüyler bulunur. Kuyrukları uzun ve kıvırcık tüylerle kaplıdır.Gözlerinin rengi vücudundakitüylerleuyumludur,bu uyum ırkın kedilerine hoş bir görüntü sağlar Bu kedilerin tüyleri sert ve sıkıdır, bu sebeple düzenli olarakkesilmelidirler.
10.Egyptian Maular
Kökenlerinin Mısır olduğu sanılsadayapılan DNA araştırmaları orijinlerinin Kuzey Amerika ve Avrupa olduğunu işaret etmektedir Maine Coon ve Korat ırkları kedilerle akrabalıkları vardır. Avrupa’da yetiştirilmesi ise 1952’de İtalya’da başlamıştır.
Atletik yapılıdırlar ve kendi ırkları içinde en sosyal olan kediler Mısır Maular’dır.Evdençok doğa yaşamına uygun bu kediler dışarıda çıktıklarında kuş seslerini dinlemekten ve otların üzerinde yuvarlanmaktan çok hoşlanırlar.
Apartman yaşantısına alışmakta sorunyaşamazlar.Son derece canlı,oyuncu ve neşelidirler. Mısır Maular’lar sahiplerine sadık ve sevgi doludurlar. Yumuşak ve memnun edici bir ses tonuna sahiplerdir.
Evde pişirilen yemekleri severek yiyebilirler fakat çoğunlukla konserve tarzı yiyeceklerden hoşlanırlar.
Mısır Maular’ları Gelişmiş kas yapısına sahip orta boyutlarda bir kedidir.2,5-5 kg. arasında değişen kiloları ve benekli vücutları vardır.
Uzun kuyrukları,boyundan aşağı inildikçe azalan çizgileri vardır.Kulakları geniş,dik ve pembedir.
Yanakları dolgun değildir ve içe doğru kemiklidir.küçük ağızları ve ayaklarıyla oldukça sevimli bir yapıları vardır.Yavru kedilerde; açık ve yeşil, 18 ayın üstündeki yetişkin kedilerde ise amber renginde olan bademe benzeyen gözleri vardır.
Kısa tüylü olmasına karşın diğer kısa tüylü kediler gibi değildirler daha fazla bakıma ihtiyaçları vardır. Ellerinizle yapacağınız hafif dokunuşlar onun çok hoşuna gidecektir.
11.Exotic Shorthair
Melez bir ırktır Persian ve AmericanShorthair karışımından doğmuşlardır. Bazı yetiştiriciler
Amerika’da 20.yüzyılın ortalarında çok popüler olan Persian ile Shorthair’inkarışımının iyi bir ırk olabileceğini düşünerek bu melez ırkın ortaya çıkmasını sağladılar.Exotic Shorthair1960 yılında ırklar statüsüne girdi.
Anlayışlı oldukları kadar sert ve dayanıklıdırlar, dikkatçekmeyi sever ve zekidirler.
Güçlü bir kafa yapısı vardır,elmacıkkemikleri oldukça belirgindir,çenelerigelişmiş bir yapıya sahiptir.
Ağızları küçüktür,iri yuvarlak gözleri vardır ve burunları kalkıktır.Orta veya büyük boyutlarda olurlar sevimli bir görünüşleri vardır.Daima orantılı bir görünüm sergiler.
Kısa bacaklıdırlar ancak gelişmiş patileri vardır.Kısa ve ince tüy yapısına sahiptirler.Oldukçadolgun, tüylü kuyrukları vardır.
Tüylerinin düzenli olarak fırçalanması gerekmektedir.
12.Himalayan
Sahibine sadık oldukça sevgi dolu bir kedidir. Evde yaşayan diğer insanları da sever benimser ancak hiç birine sahibi kadar ilgigöstermez.Oldukça sakin bir keditürüdür,kendilerinden emindirler. Saygılı ve şefkatli olan bu ırk aşırı oyuncu değillerdir.
Yuvarlak ve güçlü bir kafa yapısınasahiptirler.Kafatasının genişliği güçlü kafa yapısının sebebidir.
Yayvan ağızları vardır ve yanaklarıdolgundur,burunları kısadır ve bitiş noktası keskin gözükür. Kulakları birbirlerine uzaktır ayrıca uçları yuvarlaktır.Aynı şekilde gözleri de birbirine uzaktır iri olan gözleriyuvarlaktırlar.Tıknaz orta boy bir bedeni vardır.Kalın kısa bacakları ve iri patilere sahiptirler,patileriyuvarlaktır.
Bedenleriyle uyumlu kuyrukları genellikle kısadır.Kuyruklarını çoğu zaman sırttan aşağı ve düz olarak tutarlar kuyrukları uzun tüylüdür ve bir fırçayı andırır. Boyun kısmında bir yeleyi andıran tüyleri bedenin geri kalanında da uzun ve kabarıktır.Boyundaki tüyler ön bacaklarına arasına kadar iner.Patilerinin altında ve kulak içlerinde de tüyler vardır. Tüyleri ince ve parlaktır.
Tüylerinin uzun ve ince olması sebebiyle günlük bakıma ihtiyaçları vardır bu bakım tüylerinin düğümlenmesini engelleyecektir. Isısı uygun bir ortam varsa bu ırk yıkanabilir.
13.Honey Bear
Neşeli bir ırk olan Honey Bearlar diğer hayvanlarla ve ev halkı ile oldukça iyi anlaşırlar özellikle çocuklarla iyi anlaşır onlarla oynamayı severler.Son derece sakin yapılı ve evcildirler.Canlı, neşeli, meraklı ve kendini kolayca sevdirebilen kedilerdir.
Sahiplerine karşı sadık ve ilgilidirler ancak sahiplerini iyice tanımadan bu özelliklerini göstermezler.
İlgiyi seven bu ırk gerekli ilgi gösterildiğinde çok iyi arkadaştırlar. Kucak kedisidirler ve özellikle sahiplerinin kucağından inmekistemezler.Bir kediden çok çocuk gibi davranan bu ırk, bir köpek gibi eğitim alabilir. Tırmalamaz ve çok az miyavlarlar.İletişimleri kuvvetlidir istek ve ihtiyaçlarını anlatmayı kolayca başarırlar. Honey Bear’ın oldukça komik bir özelliği uyuduğu zaman düşmesidir. Ona konforlu bir yatak hazırlayarak düşemeyeceği bir yerde uyuması sağlanmalıdır.
Bu ırk kediler iri ırk kedi grubuna girer.Uzun ve geniş bedenleri vardır.Başları büyük,yuvarlak vegeniştir.Bacakları biraz kısa olduğu için kediye değişik bir görüntü kazandırır.Burunları kısa veyuvarlaktırkulaklarıorta büyüklüktedir ve püskül gibi tüylerle kaplıdır.Göz renkleri yeşil, turuncu, bakır, portakal ve altın tonları olabilir,gözleri iridir ve badem şeklindedir.Kabarık ve uzun kuyrukları vardır doğduklarında kuyruklarında koyu renk çizgileri vardır ergenlik döneminde bu çizgiler daha açık bir renk olurlar.Sevimli ve cana yakın bir yüz ifadeleri vardır.Ergenlikten 2 sene gibi uzun bir sürede tamamlarlar gelişim süreçleri yavaştır.
Uzun tüyleri günlük olarak fırçalanmalıdır.Dişli bir tarak ile taranmalıdırlar.Patilerinde tüy dökülmesi vardır bu sebeple ayda bir kere tırnak bakımı yapılmalıdır.Tırnakların kıvrılarak içe dönmesi önlenmeli ve patilerinin kontrolü yapılmalıdır.
14.İran Kedisi (Persian)
En çok tercih edilen ev kedilerinden biri olan İran kedileri ailelerine karşı oldukça düşkündür.Oldukça zeki olan bu kedilerin bakımları dikkat ve özen gerektirir. Yuvarlak ve geniş kafa yapısına sahiptirler.Burunları basık kısa ve kalkıktır.İri gözleri yuvarlak ve kabarık olur.Kulakları ufak ve uçları öne eğiktir,alt tarafları çok geniş değildir.
Alçak ve güçlü bir bedenlerivardır.Kas yapıları gelişmiştir.Bütünbacakları kısa ve kalın olan İran kedilerinin ön ayakları düziner.Yuvarlak,sıkı ve iri patileri vardır.
Parmakları birbirine yakındır.Kuyruk uzunlukları gövdeleriyle orantılıdır ve uzun değildir.Tüyleriuzun,sık ve canlıdır,tüyler kabarık durur.Pati altlarında ve kulak içlerinde dolgun fırçaya benzeyen tüyler vardır.
Her gün fırçalanması gerekmektedir. Ölü tüylerin sindirilememesi ileride bağırsak problemlerine sebep olabilir.Yumuşak bir fırçayla ve yumuşak hareketlerle fırçalanmalıdır.Eğer bu ırk kedileri yıkamayacaksanız kuru şampuan kullanmak faydalıdır.
İran kedilerinin kökeninin Ankara kedilerine dayandığı sanılmaktadır.Eski İran kedilerinin Ankara kedileriyle daha yoğun ve yünsü tüylü olmalarının dışında çok az farklılıkları vardır.Avrupalılar bu ırkın tüylerini sevdikleri için yetiştirmişlerdir.
İran kedisinin yetiştirilmesi sonucunda İngiliz ve Amerikan Shorthair’ler bile kendi ana vatanlarında ilgiyi kaybettiler.
15.Japon Bobtail
Üç renkli olanlarına Mi-Kedenir.İlk olarak 1908 yılında Amerika’da Bobtail ırkı olarak tanıtılmışladır.1971’den beri Amerika’da bilinen bu ırk, Japonya’dan Amerika’ya hizmetliler tarafından getirilmiştir.
Son derece akılcı,mantıklıtavırlarıyla dikkat çekerler, farelere karşı ilgilidirler
Üçgen kafa yapılarıvardır.Kulakları dik,geniş ve aynı boydadır.Gözleri oval vegeniştir.Çeneleri iyi gelişmiştir öne doğru çıkıntılıdır. Vücutlarıince,uzun ortaboyutlardadır,gelişmiş kas yapıları vardır. Kuyruklarıkısadır.Esnek, kıvrak ve hareketli kedilerdir.
Tüyleri yumuşak,ipeksidir ve orta uzunluktadır.Düzenli fırçalanmalıdırlar. Ve temizliği seven bu kedilerin bakımına özen gösterilmelidir.
16.Kashmir
Tesadüfen ortaya çıkan bu tür İran kedisi veHimalayan kedilerine benzeyen özelliklertaşır,renkleri farklı bir ırk olarak ortaya çıkmıştır. Bu ırk oldukça popüler oldu.
Ailelerine ve dostluklarına önem verirler,sonderece zeki hayvanlardır.Yüzleri geniş veyuvarlaktır,burunlar da belirgin biçimdeyuvarlaktır,ağızları burunlarına doğru çekik ve yuvarlaktır.Gözleri tam yuvarlakdeğildir,kulakları hafifçe öne doğru eğimlidir ve küçüktürler.Kafa kısmında ve ayaklarında sık uzun tüyler vardır. Vücuduna yayılan tüyler yoğun vekabarıktırlar.Patileri küçüktür,pati altlarında ve kulak içlerinde fırçayı anımsatan tüyler vardır.
Bu ırk uzun tüylü kediler günlük bakıma ihtiyaç duyarlar.Sindirilmemiş tüyler, bağırsak problemlerine neden olabilir.
17.Maine Coon
Uzun araştırmalar sonucunda bu kedinin anavatanının Amerika olduğu ortaya çıkmıştır.Bu eski Amerikan ırkı için birçok efsane ve söylentiler vardı “Amerikan kültüründe yetişenler”, “Fransız krallığındaki kediler” gibi. Aynı zamanda İngiltere’de de evcil kediler olarak bilinirler.
Yaşadıkları eve karşı sorumlulukduyan,ilgili kedilerdir.Sert ve dayanıklı karakterleri vardır.Diğer kediler anlaşabilen çalışkan,hareketlikedilerdir,ağaca tırmanmaktanhoşlanırlar.Taze et ve balıktan hoşlanırlar.
Kafaları kare biçimindedir ve kafaları büyük değildir,geniş ağızlarıvardır,burunları belirgin ve iridir,çenekemikleri çok iyi gelişmiştir.Gözlerigeniş ve kulaklara doğru çekiktir.Vücutlarının şekli üçgeni andırır,kalı bir yapıdadır ve ortaboyutlardadır.Vücutları ile orantılı olan bacakları kalındır,patileri geniş ve yuvarlaktır.
Tüyleri boyun bölgesinde yoğunlaşır genel olarak sık ve dolgundurlar.Genişgöğüs yapısına sahip bu kedilerin uzun boyunları vardır.
Kalın ve dolgun tüyleri düzenli fırçalanmalıdır.
18.Mavi Rus
Bu ırkın kökenleri tam olarak bilinmemekle beraber,çeşitlisöylentilere göre kraliçe I. Elizabeth tarafından İngiltere’ye bir Rus liman şehri olan Archangelsk’dengetirilmiştir.O dönemlere Archangelkedisi olarak bilinirken bir İngiliz kedi şovunda “Yabancı Mavi” olaraktanıtılmışlardır.Bu ırkın Amerika’ya gitmesi 1880’lerin başında İsveç ve İngiltere üzerinden
Sevgilerini ve duygularını göstermekten çekinmeyen Mavi Ruskedileri,becerikli,akrobatik ve pratikzekâlıdırlar.Sakinliği ve bağımsızlığıseverler.Üçgeni andıran kafa yapıları vardır,kafalarının tepesi düzdür. Gözleri birbirine uzaktır yüzlerine daha geniş bir ifade verirler ve yuvarlaktırlar.Burunları orta büyüklüktedir,kulaklarınınuçları yuvarlaktır ve aşağıya doğru genişlerler. Kulaklarındaki tüyler oldukça seyrektir ayrıca kulaklarındaki derileri çok ince olduğundan saydammış gibi görüntüleri vardır.
Duruşları oldukça zarif olan bu kedilerin ince, kemikli ve uzun vücut yapıları vardır. Kas yapılarıgelişmiştir.Bacakları ince kemikli ve uzundur.Patileri yuvarlak ve ufaktır.Kuyrukları uç noktaya doğru incelir.
Çift katlı tüyleri vardır,kısa,ipeksi ve yoğundurlar.Tüyleri gövdesinde kabarık durur,esnek veincedirler.Bu kedinin tüyleri onları dik tutacak şekilde fırçalanmalıdır.
19.Mojave Spotted (Mojave çöl Kedisi)
Vahşi doğadan gelen Mojavelerdışa dönük bağımsız kedilerdir fakat insanlarla beraber yaşayabilirler. Dışarı çıkma istekleri oldukça fazladır.
Bu ırkın kedileri sinek,böcek ve kuş avlamayı sever,suylaoynamaya bayılırlar.
Güçlü,atik vemeraklıdırlar,kendilerini meşgul edecek bir şey bulmakta zorlanmazlar.
İri boyutlu olan Mojaveler egzotik görünümlüdürler.
Öne doğru incelen kafaları yuvarlak hatlara sahip ve orta büyüklüktedir. Burunları geniş vekısadır,bıyıklarının olduğu kısım çıkıntılıdır.
Burunlarının ucu yumuşak derilidir.
Gözleri birbirlerinden uzak ve oval şekillidir. Orta boyutlarda kulakları kafanın gerisinden öne doğru yuvarlanmış görünüme sahiptir ve uçları sivri değildir.
Geniş ve büyük patileri vardır.Kaslı ince bacaklara sahiptiler,ön bacakları arka bacaklarından kısadır.
Pençeleri kuvvetlidir.
Ayaklarında fazladan parmak bulunabilir.
Kısa ve orta kalınlıkta kuyrukları vardır genel olarak bütün vücuttaki kemik yapısı kuvvetlidir.
Parlak ve kısa tüyleri vardır tüylerinin bakımları için haftada bir kaç kez taramak yeterlidir.
20.Ocicat
Bu ırk, Abyssinian American Shorthair ve Siyam melezidirler.1987 yılında CFA tarafından ortaya çıkmış genç birırktır.Adları Güney Amerika’nın vahşi kedisi Ocelat’a benzerlikleri sebebiyleOcicat adını almışlardır.
Oldukça aktif,atletik vesportmendirler.Akılcı ve mantıklı hareket ederler. Nazik ve sevecen bir karaktere sahiptirler. Küçük bir kafa yapısına sahiptirler kafa yapıları ovaldir.
Kulakları büyük ve dikkat çekicidirler bu ırkın en belirgin özelliği kulaklarıdır.
Kafa yapılarıyla uyumlu yuvarlak ve büyük gözleri vardır. Gelişmiş kas yapısı ve geniş göğüs yapıları vardır.Az görünen çeneleri vardır.
Düzgün ve kısa bir vücut yapıları vardır.
Oldukça atletiktirler ve yumuşak tüyleri vardır.
Tüylerine masaj yapılmasından hoşlanırlar düzenli fırçalanmaları bakımları için yeterlidir.
21.Pixie Bob
Güçlü bir kemik yapısına sahip bu ırk iri kediler sınıfına girer.Bu ırkın dişileri erkeklerine göre daha narindirler. Diğer kedi ırklarından yüz hatlarına sahip bu kediler vaşakları andırırlar. Kafa yapıları vücutlarıyla orantılıdır.Dik ve dışa dönük kulakları vardır.Burunları belirgin veuzundur,ağız yapıları ise küçük bıyıklarıuzundur.Kuyrukları kalın kısa ve uçları ovaldir. Arka bacakları ön bacaklarından daha kısadır ancak kaslıdır.
Bu ırkın kedileri genelde daha fazla parmak sayısına sahiptirler. Tüylerinin rengi ve yapısı vaşağı andıran bu ırk silik noktalı, koyu kahve noktalı, kırık parçalı, açık kahve ve kırmızımsı kahverengi tonlarda olabilir.
Tüyleri çift katlıdır,kısa tüylüdürler ancak bedenlerinin bazı kısımlarında uzun tüyler bulunur.Tüylerison derece yumuşak ve kalitelidir.
Bu ırk geçirdiği değişimlerden sonra doğan yavruları kaslı vücut yapısı,ince bacaklar ve kısa kuyruk sahibidirler.
Yoğun tüy bakımına ihtiyaç duymazlar.Haftada bir kere tarak veya küçük fırça ile fırçalanması yeterlidir.
22.Ragdoll
Ortaya çıktıkları ilk zamanlar Beyaz Persianoldukları sanılmıştır.Daha sonra yapılan araştırmalarda yeni bir ırk oldukları ortaya çıkmıştır. Ragdoll üzerinde yapılan araştırmalarda deney fareleri kullanılmış ve bazı farklı davranışlar gözlenmiştir. Bu gözlemler 1960 yılı boyunca sürmüştür.
Bu ırk kediler oldukça seçkindirler çok nadirürerler.Son derece sakin bir yapıya sahiptirler fakat sinirlendiklerinde pençelerini kullanmaktan çekinmezler.
Kafatası yapıları yuvarlaktır,belirgin çıkık bir çeneleri vardır.Burunları orta genişlikte ve düzdür. Aşağıya doğru eğimli olan ağızları yuvarlaktır. Vücutları esnektir.
Raddollar görkemli gözüken kedilerdir.
Orta boyutlardaki tüyleri ipeksi hissiyat verir.Kulakları dikkat çekicidir.
Bu türün tüyleri fırça ile taranmalı ve elle yumuşakça masaj yapılmalıdır.Fırça ile taranmak hoşlarına gider.
23.Sibirya Kedisi
Sadık ve sevecen kedilerdir.Çocuklarla ve diğer hayvanlarla iyi anlaşırlar,ağacatırmanmayı severler.Bu ırkın kedileri sahiplerine çok düşkündürler.Adlarınıkolayca öğrenebilen bu kediler oldukça zekidirler. Sahiplerini takip etmeyiseverler,problem çözme yeteneğinesahiptirler.Bu ırk yabancılara karşı korkak değildir ve saldırgan davranışlargöstermezler.Ağır gözükmelerine rağmen oldukça çevik sayılırlar.
Rusya’da ortaya çıkan bu kediler orta büyüklükte olurlar ve güçlüdürler,kas yapıları gelişmiştir ve kasları belirgindir.
Sırtları hafifçe eğimli ve uzundur,düz durduklarında ön bacakları arka bacaklarına göre daha kısakalır.Patileri büyük ve yuvarlaktır.Kafaları orta büyüklükte üçgen şeklindedir ve yuvarlak hatlarasahiptir,bu ırkın dişilerinin burunları daha uzundur.Kulakları dik durur ve orta genişliktedir.Gözlerive kulakları arasındaki mesafe fazladır. Gözleri büyük ve yuvarlak şekillidir,gözlerinin dış kenarları kulaklara doğru hafifçe çekiktir.
Göz rengi ile tüylerinin rengi arasında uyum yoktur.
Sağlıklı atletik ve çeviktirler.Kuyrukları vücut uzunluğundan daha kısa ve orta boydadır.Tüyleriuzun veya orta boy olabilir,baş bölgesinden tüyler daha kabarık ve uzundur,soğuk havalara karşıdayanıklıdırlar,kış aylarında artan alt tüy tabakası vardır.
Kürkleri herhangi bir renk olabilir.
Bu ırkın yavaş olgunlaşan yavruluk dönemleri vardır,tam olarak olgunlaşmaları 5 seneyi bulabilir.
24.Siyam Kedisi
Tayland’da tapınaklarda rahiplerle ve sarayda kraliyet ailesi ileyaşamışlardır.İngiltere’ye gelmeleri ilk kez 1884 yılında İngiltere başkonsolosu Edward BlencoweGould’un kız kardeşine hediye ettiğiPho ve Mia adlı 2 Siyam kedisini hediye göndermesi ilegerçekleşti.Bu ırkın Amerika’ya gelmesi de aynı şekilde 1878 yılında Amerikan Bangkonkbaşkonsolosunun Siam isimli bir kediyi A.B.D Başkanı Rutherfor B. Hayes’e göndermesiylegerçekleşmiştir.Bu ırkın değişik renklerini üretmek isteyen yetiştiriciler yapılan çalışmalar sonucunda bazı Siyam kökenli yan ırklar ortaya çıkarmışlardır. Bunlardan bazıları Colorpoint Shorthair, Javanese ve Ocicat’tir.
Siyam kedileri oldukça dikkatli ve zekidirler. Tüylerinin renklerine karakteristik özelliklerinin değiştiğine inanılır. Fok lekelinin daha dışa dönük, mavi lekelinin daha şefkatli, çikolata lekelinin ise daha neşeli ve oyuncu olduğu sanılır.
Kafataslarının üst kısmı geniş çene kısmı ise dardır,üçgenimsi bir yapıya sahiptirler.Kafalarınınbüyüklüğü orta boydur ve bedenleriyle orantılıdır.Bıyıklarının olduğu bölge çıkıntılı değildir.ErkekSiyam kedilerinin çeneleri daha belirgindir.Ağız kısımları narin bir yapıya sahiptir,uzun ve üçgenyapıdadır.Kulakları geniştir ve uçları sivridir,birbirleri arasında mesafe fazladır. Gözleri hem burunlarına doğru hem de kulaklarına doğru çekiktir. Gözeleri gelişmiş bir kas yapısınasahiptir.Vücut hatlarında hep kalından inceye doğru geçiş vardır.Kemikleri incedir. Orta boy gövdeye sahip bu kedilerin omuzları ve kalçaları göğüs kafesiyle aynı kalınlıktadır.Arka bacakları ön bacaklarından uzundur.Bacakları ince yapılıdır,oval yapıda küçük patileri vardır. Uzun ve ince kuyruğu ucuna doğru daha da incelir.Bedenine doğru yatık duran tüyleri ince, parlak ve kısadır.
25.Tekir Kedi
Evcil tekir kedilerin ataları Afrika Vahşi Kedisi ve Avrupa’nın Mahalli Vahşi Kedisidir. Bu iki ırkın çiftleşmesinden ortaya çıkmışlardır.
Tekir kelimesi post desenini ifadeetmektedir.Türkçe ‘deki Tekir sözcüğünün etimolojik kökeni Eski Yunan ve Latin dillerindeki kaplan anlamındaki tigris sözcüğüne dayanmaktadır.
Melez bir ırk olan bu kedilerin adları kürklerinin desenindenalırlar.Karakter özelliklerin ortaya koyma şansı yoktur.Her tekir kedi kendi karakterine sahiptir.
Bu kedilerin kürklerindeki çizgili desenler belirgin ve canlıdır. Zaman ilerledikçe tüyleri parlak olmayan Mısır kedileri Avrupalı kedileri çiftleştikçe tüylerinin parlaklığı artmış ve tekir kedilerin kürkleri bu şekilde oluşmuştur.Tekirkedilere, postlarının desen, renk ve renk tonlarına göre değişik isimler verilir.
26.Tiffanie
Asya grubundaki tek yarı uzun tüylü ırktır.Burmese’in temel vücut yapısı ve sevecen, yumuşak karakteri ile Chinchilla’nın göz alıcı tüy renklerinin birleşimine sahip yavruların fazla ilgi çekmesi ve beğeni kazanmasıyla bu çiftleşme tekrarlanmış ve ayrı bir ırk oluşmuştur.Bir kaç yıl içinde şampiyonluk statüsüne geçmesi beklenen genç bir ırktır.
Sahibinin duygularını anlayan hassas bir yapısı vardır.
İnanılmaz ölçüde yumuşak uylu olup tam bir kucak kedisidir.
İlgi çekmekten hoşlanırlar ve bütün gün sahibinin peşinde dolaşırlar.
Meraklı yapıları evden kaçıp yabancıların evlerine dalmalarına sebep olabilir.
Amerikan orjinli bir ırk olan Tiffany ile karıştırılmamalıdır.Tiffany’ler iki orjinal ırkın bileşimidir.
İpeksi tüylere sahip orta boy kedidir.Kürkü boyun bölgesinde ve kuyrukta daha uzundur.
Kaslı bir vücut yapısı vardır yüzü ise Chinchilla’yı andırır.
Kürk rengine göre değişen yeşil tonlardaki gözleri temiz ve parlaktır.Kafası üçgen şeklinde kulakları orta boydur.
Kürkün bakımı için düzenli olarak taranması ve fırçalanması yeterlidir.
27.Tonkinese
Melez bir ırktır. Siyam ve Burmese ırklarının birleşimi sonucu 1960’larda ortaya çıkmışlardır.
Fiziksel olarak daha çok Siyam’lara benzerler ancak onlar daha geniş bir gövdeye sahiptirler ve Burmeseleren daha kıvrak ve atletiklerdir. Tonkinese ırkı Britanya’da özel bir ırk olarak tanınmasına rağmen Amerika’da Siamese ve Burmese’den ayrı bir ırk olarak bilinmez.
Kendilerine güvenen dışa dönük sosyal kedilerir. Sahiplerine karşı ilgili ve sadıktırlar,son derece duygusal olan bu kediler azarlanmaktan ve yalnız kalmaktan hoşlanmazlar.
Burunlarının kıvrıklığı fark edilebilir.Uzun kafa yapısı vardır,kulakları geniş ve uzun olan bu ırkın çok belirgin olmayan düz bir çene kemiği vardır.Gözleri oldukça etkileyici bir görünüme sahiptir ve birbirlerine yakındır.Ataları olan Siyamların vücut yapılarını almışlardır fakat kasları onlar kadar gelişmemiştir.
Tüylerinin ve gözlerinin etkileyici olması bu kedinin son derece güzel görünümlü olmasını sağlamıştır.
Bu ırkın bacakları ince, patileri ise yuvarlak ve oval arasında bir görünümdedir.
Düzenli olarak banyo yapmaları gerekmektedir, bunun yanı sıra herhangi bir düzek gözetmeksizin fırçalanabilirler.
28.Van Kedisi
Anavatanı Van yöresidir. Türkiye’de yetiştirilen saf Türk kedisidir.1969 yılında saf kan kedi ırkı olarak kabuledilmiştir.Diğer kedi türleri arasında doğal bir kedi olarak yer edinmişlerdir. İlk kez bir İngiliz çift tarafından İngiltere’ye götürülmüş ve çoğaltılmış daha sonrada Avrupa’ya yayılmıştır.
Temizliklerine oldukça titiz davranan Van kedileri zeki,canlı ve insanlara karşı sevgi doludurlar,
Kendi istekleriyle suya giren ve suyla oynamayı seven tek keditürüdür,ayrıca iyi bireravcıdırlar.Oyuncu bir tür olmalarının yanında iyi bir arkadaştırlar ancak kucağa alınmayı sevmezler.
Orta büyüklükte bir kafa yapısına sahiptirler.Suratları üçgen yapıdadır ve elmacık kemikleriçıkıktır.Boyunları kısa ancak güçlüdür.Gözleri bu ırkın en karakteristik özelliklerini taşır, gözlerinin rengi mavi veya kehribar olabileceği gibi bir gözü mavi diğeri kehribar renkte olabilir,gözlerininşekli basıktır ve eğik olarak yüze yerleşmiştir.
Gözler hafif şekilde basık badem şeklinde ve eğik olarak yüze yerleşmiştir. Göz bebekleri yuvarlak ve belirgindir. Van kedisini çekici kılan özelliklerden birisi de onun gözlerinin rengidir. Her iki gözü mavi, her iki gözü (kehribar sarı renk ve tonları) olabileceği gibi bir gözü mavi diğer gözü kehribar renkte de olabilir.Kulakları büyük ve geniştir.Burunları,patileri ve kulaklarının içi pembe renktedir.
Bu ırk kedileride sağırlığın yaygın olduğu kanısı hakimdir. Ancak gözleri iki ayrı renk olan kedilerde ve sadece mavi gözlü Van kedilerinden bu oran %2-3 civarındadır.
Vücutları kaslı,iri kemikli ve uzundur.Ön patileri arka patilerinden kısadır.Kaslı bacakları vardır, parmakları sıktır.
Tüyleri uzundur ve ipeksi bir yapıya sahiptirler,uzun kuyrukları tilki kuyruğuna benzetilir ve tüylüdür.
Van kedinin tüylerinin bakımlı ve sağlıklı olması için günlük fırçalama yeterlidir.Yaz aylarında tüy değişimi yaşar ve bu dönemde tüy dökme oranı artar ve tüyleri azalır, kışın ise tüyler eski yoğunluğuna kavuşur.
29.York Chocolate
Uydu kedi olarak tanınan bu ırk,sadece bir kişiyi sahip olarak benimser.Ailebireylerinin hepsini sever ancak sadece benimsediği kişinin kucağına gider ve kendin sevdirir.Sessiz bir kedi türü olmalarına karşın yeni bir ortama girdiklerinde karakteristik bir ses çıkartarak varlıklarını gösterirler.
Yabancılara karşı soğukkanlı vetemkinlidir.Oldukça gelişmiş içgüdüleri vardır.Hareketli oyuncuları severler.Kucak kedisi olarakbilinirler,tüyleri alerjik değildir.İzlenmekten ve gösteriş yapmaktan hoşlanırlar,suyu severler.
Bu kediler kucaklanmaktan ve okşanmaktan oldukça hoşlanırlar.Zeki, aktif ve sevecen kedilerdir.
Bu ırkın ismi New York şehrinden ve tüylerinin renginden gelmektedir.Orta boyutlarda bir bedenesahiptirler.Siyam kedilerinin yapısına benzer ancak daha büyük ve daha kaslı vücutları vardır.Başkısmı yuvarlak ve geniştir.İri gözleri bademi andırır. Vücudu kıvrak hareketler yapabilecek derecede esnektir.
İpeksi orta uzunlukta parlak tüylere sahiptir,tüyleri tek tabakalıdır.
Omuz,boyun ve bedenlerinin yan tarafındaki tüyler daha uzundur.Yeni doğan yavrularda kısa olan tüyler bir kaç ay sonra normal boyutlarına gelir.
Alt tabakası olmayan bir kürkleri olduğu için diğer uzun tüylü kedilerden daha kolaytaranırlar.Haftada bir kez taranmaları ve sonra fırçalanmaları yeterlidir.